H
Í
R
E
K

3+1 gyakori hiba amit hagyaték értékesítésénél vétenek az örökösök…

Írta: Varga István és Erika, akik 1992 óta rendszeresen vásárolnak fel komplett hagyatékokat. A VargaAntik és a Rugexpert családi vállalkozások büszke tulajdonosai.

Írta: Varga István és Erika, akik 1992 óta rendszeresen vásárolnak fel komplett hagyatékokat. A VargaAntik és a Rugexpert családi vállalkozások büszke tulajdonosai.

Hogyan adjunk túl a szeretteink által ránk hagyott régiségeken úgy, hogy közben tiszteletben tartsuk az elhunyt érdekeit..

és a hagyaték értékét is?

Az első a leggyakoribb, a harmadikkal járnak a legrosszabbul..

Tudjuk, hogy nem ezért van itt, de mielőtt a tárgyra térünk, kérjük..

Fogadja őszinte részvétünket!

Kinek nyújt segítséget ez az írás?

Ezzel a rövid „útmutatóval” szeretnénk iránymutatást és tippeket adni azoknak, akik régiségeket örököltek és ezeket értékesíteni készülnek. Nem köntörfalazunk! Mi, István és Erika régiség kereskedelemmel, lakáskiürítéssel foglalkozunk már több, mint 30 éve. Pályafutásunk alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk és rengeteg történetet hallottunk már. Ezek alapján összefoglaltuk pár pontban, mire érdemes a leginkább figyelni ebben a helyzetben.

Hagyaték felvásárlás, régiség értékbecslés

1. hiba: Nem néz utána!

De ami ennél is ártalmasabb:

Nem jól néz utána!

Aki egyáltalán nem jártas a régi idők művészeteinek világában és nincs tisztában azoknak a jelenlegi piaci értékével, annak nehéz dolga lesz meghatározni egy-egy, vagy sokszor többszáz különböző megörökölt régi kincs mivoltát.

Tárgyanként órákba is telhet, mire végre valami használható információra bukkan és olyankor is gyakran megesik, hogy bár az interneten talált tárgy és leírásai megszólalásig hasonlítanak az ön régiségére, a valóságban két teljesen különböző tárgyról van szó, más időből, más kultúrából, más anyagból stb…

Ha van mi alapján elindulni, az hatalmas segítség!

Legyen az egy pecsét a porcelán alján, vagy egy régi emlék...

Természetesen vannak olyan régiségek is, amik esetében könyebb dolguk lesz, mert például el vannak látva jelzéssel, ami alapján már el lehet kezdeni kutatni és általában pontosabb információkat lehet találni. Olyan is akad, hogy emlékszünk még, hogy 20-30 évvel ezelött a Nagyi mesélt arról az antik tárgyról, hogy honnan van, mi az érdekessége stb. Ettől még nem biztos, hogy ő jól tudta, vagy esetleg az emlék fakult meg azóta és másra emlékszünk, mint amit valójában hallottunk.

Aztán a kezükbe akad egy festmény, egy szép régi téli tájkép, de a festő szignóját egyszerűen lehetetlen kiolvasni. Vagy egy kiöntő ami megszólalásig hasonlít az ezüstre, de mégsem talál rajta semmilyen erre utaló jelet. Így sajnos ezzel sem jut előrébb!

Elakadt, mit lehet ilyenkor tenni?

Hasznos Tippek a Régiségekhez:

2. hiba: Rossz helyen kér segítséget!

De ami ennél is ártalmasabb:

Naívan gondolkodik

Milyen opciók merülhetnek fel, ha hosszú kutatás után sem sikerült érdemlegeset kideríteni antik tárgyainkról?

Valószínűleg ilyenkor eszébe jut, hogy segítséget kérjen a régiségek értékbecslését illetően. Jó, de hol és kitől?

Beüti a Google-be, hogy „Régiség Értékbecslés”. Már az első 3-5 találati oldalon számtalan különböző lehetőség tárul ön elé. Most (2023 Július) rákeresve a találatok 90%-a nem is értékbecslésről szól, hanem régiség felvásárlásról.

Akadnak persze segítséget kínáló találatok is bőven, azok közül kit érdemes választani?

Mindenki pénzből él!

"Ingyenes Értékbecslés" | "Online Értékbecslés"

Ez az amit nem szabad ilyenkor elfelejteni! Ennek tudatában vizsgáljuk meg a lehetőségeket.

A találatok körülbelül fele hirdet ingyenes értékbecslést, ami elég vonzó lehet az örökös számára. De gondoljunk csak bele.. Kinek éri meg ingyen megvizsgálni esetenként többszáz régiséget, majd azokról őszíntén megmondani a tulajdonosnak, hogy mennyit érnek, aztán elköszönni és menni a következő címre ingyen értékbecsülni? Senkinek!

Azok a régiségkereskedők, galériák, aukciós házak, internetes portálok, apróhirdetési oldalak stb. akik ingyenes értékbecslést hirdetnek azt egy céllal teszik: Hogy megszerezzék az ön régiségeit.

(A „megszerezzék” szót szándékosan használjuk itt a „megvásárolják” helyett, mert sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy etikátlan módszerekkel csalják el áldozataik értékes antik tárgyait. Lásd: következő pont.)

De ha valaki pénzt kér az értékbecslésért, az nem garantálja, hogy valóban szakértővel van dolga!
Hagyaték értékbecslés online
Antik festmény értékbecslés

3. hiba: Rosszul kér segítséget!

De ami ennél is ártalmasabb:

Szétkürtöli, hogy nagy értéket örökölt!

A legyakoribb, amit az örökösök csinálnak és szinte biztos, hogy önnek is megfordult a fejében mint gyors és jövedelmező opció a következő. Készítenek pár fotót az örökségről, írnak egy sablon szöveget és elküldik 10, 20, vagy mégtöbb értékbecslést, vagy felvásárlás kínáló kereskedőnek, galériának, aukciós háznak stb. Arra számítva, hogy aki a legtöbbet ajánl a tárgyakért, azzal fog üzletet kötni.

De ugyan ide sorolható az is amikor hasonló témakörű Facebook csoportokba posztolja ki a fotókat és ott kér „szakértői” segítséget.

Nem mindegy, hogy kit enged be otthonába!

Ez mindenkire vonatkozik aki a régiségeit, örökségét saját otthonának kényelméből kívánja értékesíteni.

Sajnos vannak olyan emberek a régiség kereskedői szakmában, akik (enyhén fogalmazva) erős jelenlétükkel és hangi adottságaikkal érvelnek üzletkötés során. (A tisztességes kereskedők, tehát mi is, „ügyeskedő”-ként hivatkoznak rájuk.)

Ilyen ügyeskedőt biztosan nem akar az otthonába beengedni és a régiségei körül „ügyeskedni”, mert könnyen kellemetlen szituációba kényszerítheti saját magát. A legjobb kimenetel egy ilyen helyzetben, hogy nevetségesen alacsonyra „lealkudják” az árut, kifizetik önt és soha többet nem hall róluk.

Jobb, ha minél kevesebben tudnak arról, hogy értékes műtárgyak, régiségek vannak az ön birtokában. Maradjon diszkrét és türelmes, egyszerre csak egy leinformálható céggel kommunikáljon!

4. hiba: Kapkod!

Ne felejtse el, amit ön örökölt, az...

Egy élet munkája!

A legtöbb pénzt akkor fogja kihozni antik tárgyaiból, ha azokat EGYESÉVEL értékesíti és mindegyiket olyan felületen, ahol azért a legtöbbet kapja érte. Erre nem mindenkinek van ideje és energiája, különösen, ha pl. ingatlant örökölt teljes lakberendezéssel és sürgeti az ingatlan értékesítése is, ezért minél előbb szeretné üresen látni a lakást/házat.

Amennyiben úgy dönt, hogy szakértő segítségét kéri, kérjük gondoljon ránk elsőként!

Záró gondolatok

Reméljük, hogy hasznosnak találta útmutatónkat. Amennyiben úgy dönt, hogy antik tárgyait szakértőnek kívánja értékesíteni, bizalommal gondoljon ránk elsőként!

Hagyaték egyben történő felvásárlásánál megegyezés alapján teljesen kiürítjük önnek az ingatlant!

Hogy kik vagyunk?

Velünk nincs zsákbamacska! Korrekten és kulturális keretek között szeretünk üzletelni, ezért mi BÁTRAN ADJUK AZ ARCUNKAT a hirdetéseinkhez.

Garantáltan velünk találkozik majd! 🙂

Nézze meg a bemutatkozó videónkat!

Videó lejátszása

Hívjon minket a hét bármelyik napján 8-tól este 7-ig!

Az alábbi régiségekhez hasonlót örökölt?

Mi szívesen megvennénk őket!

Kattintson valamelyik kategóriára, amennyiben érdeklik a részletek. Nem találja itt a régiségét? Ne aggódjon, nem csak az alábbi antik tárgyak érdekelnek minket. Bármivel kereshet minket ami szép, érdekes és elég régi!

Velük is dolgoztunk már!

Többek között ők is megbíztak bennünk és nem bánták meg!
Többször is dolgoztunk már velük. Pl. A "My fair lady" előadásban a szőnyeget, amin Alföldi Róbert művészúr is táncolt, tőlünk szerezték be.
A Viasat 3 csatornán futott "Antikhősök" című sorozat egyik nálunk forgatott epizódjában is szerepeltünk.
Rengeteg szőnyeget szereztek be tőlünk az elmúlt évek alatt, amik nem csak Magyar, de itt forgatott Hollywood-i produkciókban is szerepeltek már.
Velük is többször dolgoztunk már és segítettünk nekik megfelelő szőnyegeket és műkincseket találni a Nemzeti Kastélyprogramhoz.
A nagysikerű Netflixes sorozat, Marco Polo egyik jelenetében egyszerre 150 ember imádkozott a tőlünk beszerzett szőnyegeken.

Kapcsolat

Kapcsolat

A napközben küldött üzenetekre 1 órán belül válaszolunk!

Ebben a bejegyzésben olyan alapvető tanácsokat gyűjtöttünk össze a régiség értékbecsléséhez, amik alapján informáltan dönthet a továbbiakról....
Aki egyáltalán nem jártas a régi idők művészeteinek világában és nincs tisztában azoknak a jelenlegi piaci értékével, annak nehéz dolga lesz meghatározni egy-egy, vagy sokszor többszáz különböző megörökölt régi kincs mivoltát. Tárgyanként órákba is telhet, mire végre valami használható információra bukkan...